Host - Julie Chen
Amy Crews
Chiara Jude
Danielle Reyes
Eric Ouellette
Gerry Lancaster
Jason Guy
Josh Feinberg
Lisa Donahue
Lori Olson
Marcellas Reynolds
Roddy Mancuso
Tonya Paoni

 

Big Brother 3

Move In Day

Group 1: Amy, Lisa, Gerry and Eric.
Group 2: Marcellas, Lori, Chiara and Roddy.
Group 3: Josh, Danielle, Tonya and Jason.

Big Brother 3 CastAmy Crews Big Brother 3Big Brother 3 Cast

HoH Competition - “Wheel Of First Impressions”

The houseguests were given a stack of cards and a wheel with their names on it.
Roddy was randomly selected to go first. The cards had questions on them and Roddy had to choose two and answer the questions on the cards with the name of two houseguests. They then spun the wheel. Whoever’s name it landed on had to choose to eliminate one of the two houseguests.

Big Brother 3 HoHWheel Of First Impressions Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

The final two remaining in the competition were Lisa and Lori. The houseguests then voted on which of the two they wanted to be Head of Household.

Lisa Donahue Big Brother 3Josh Feinberg Big Brother 3

Votes for Lisa (8): Chiara, Danielle, Josh, Gerry, Tony, Amy, Marcellas and Eric.
Votes for Lori (2): Jason and Roddy.

Lisa won HoH.

Wheel of First Impressions Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3

Nomination Ceremony

Lisa nominated Lori and Marcellas for eviction.

Lori Olson Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3

The Power of Veto (PoV)

It was announced that the veto gives the holder the power to take someone off of the block, saving them from eviction. Each week all of the houseguests will compete to earn the veto. The holder can save one of the nominated houseguests. The HoH cannot nominate the veto winner. If a nominee wins the PoV, they cannot save themselves but they can save their fellow nominee. If the HoH wins the PoV, they can leave the nominations how they are or change one of the nominees.

Lisa Donahue Big Brother 3Power of Veto Big Brother 3Power of Veto Big Brother 3

Veto Competition - "Saving Face"

The houseguests will play in order of random drawing. When it is their turn to take control of the ball launcher, the houseguests must take aim and fire at the cut out of the houseguest that they would like to eliminate from winning the PoV. Before shooting, the houseguest must announce who they are shooting at.

Veto Competition Big Brother 3

Each houseguest will get four shots per round. When your tube has three balls in it, you are out of contention to win the PoV. The last houseguest standing will win the Power of Veto.

Lisa Donahue Big Brother 3

Gerry won the Power of Veto.

Gerry Lancaster wins the Power of Veto Big Brother 3Gerry Lancaster wins the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Gerry used the Power of Veto on Marcellas. Lisa nominated Amy as the replacement nominee.

Amy Crews Big Brother 3

Eviction

Lori was evicted by a vote of 5-4.

Votes to evict Lori (5): Tonya, Eric, Chiara, Marcellas and Roddy.
Votes to evict Amy (4): Gerry, Danielle, Jason and Josh.

Lori Olson evicted Big Brother 3Lori Olson evicted Big Brother 3Lori Olson and Julie Chen Big Brother 3

HoH Competition - “In The House”

Julie will ask a series of questions related to items and events that occurred in specific rooms of the house. The houseguests must answer which room they think correctly answers the questions. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

In The House HoH Competition Big Brother 3Marcellas and Chiara Big Brother 3

Question 1: Where in the house do Godzilla and Rodan reside?
Answer: Tiki bedroom. Everyone answered correctly.

Question 2: Where in the house did Lori sleep on the first night?
Answer: Math bedroom. Everyone answered correctly.

Question 3: Where in the house did Lisa reveal the nomination box for the first time?
Answer: Living room. Danielle, Josh and Roddy answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 4: Where in the house did the last group to enter the house settle on the first night?
Answer: None of the above. Eric answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 5: Where in the house was Lisa’s room before she became Head of Household?
Answer: Tiki room. Everyone answered correctly.

In The House HoH Competition

Question 6: Where in the house would you find green arm chairs?
Answer: Bathroom. Jason answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 7: Where in the house would you find silver dragonflies?
Answer: Kitchen. Chiara, Gerry and Tonya answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 8: Where in the house did Lisa say “I’m a crazy photographer during the day and I’m a crazy bartender at night”?
Answer: Living room. Everyone answered correctly.

Question 9: Where in the house is there a painting of a chair?
Answer: Living room. Amy answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Marcellas won HoH.

Marcellas Reynolds wins HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Marcellas nominated Josh and Tonya for eviction.

Josh Feinberg Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3Tonya Big Brother 3

Veto Competition - “An Offer You Can’t Refuse”

One of the boxes at the table contains the Power of Veto. The houseguest who ends up with that box at the end of the game will win the Power of Veto. The object of the game is to make someone an offer that they cannot refuse. If they accept it, you take possession of their box.

An Offer You Can't Refuse Veto Competition Big Brother 3

Number of boxes: Danielle 6, Amy 2, Josh 2, Marcellas 1.

Danielle Reyes Big Brother 3Amy Crews Big Brother 3Danielle Reyes Big Brother 3

Danielle won the Power of Veto.

Marcellas Reynolds Big Brother 3Danielle Reyes wins the Power of Veto Big Brother 3Danielle Reyes wins the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Danielle decided not to use the Power of Veto.

Josh Feinberg Big Brother 3Danielle Reyes Big Brother 3Tonya Paoni Big Brother 3

Eviction

Tonya was evicted by a vote of 5-3.

Votes to evict Tonya (5): Eric, Amy, Jason, Danielle and Roddy.
Votes to evict Josh (3): Gerry, Chiara and Lisa.

Tonya Paoni evicted Big Brother 3Tonya Paoni evicted Big Brother 3Tonya Paoni and Julie Chen Big Brother 3

HoH Competition - “One Step Beyond”

Julie will ask eight true or false questions. Each time you answer correctly you will take one step forward. The person who gets to the finish line (7 steps) first, or the person closest to the finish line after eight questions, will become the new HoH.

One Step Beyond HoH Competition Big Brother 3One Step Beyond HoH Competition Big Brother 3

Question 1: Former houseguest Lori is from Wisconsin. True or false?
Answer: True. Amy, Chiara, Danielle, Gerry, Jason, Lisa and Roddy answered correctly.

Question 2: There is one vegetarian in the Big Brother house. True or false?
Answer: False. Amy, Chiara, Danielle, Gerry, Jason, Lisa and Roddy answered correctly.

Question 3: Tonya has daughter named Brooke. True or false?
Answer: True. Amy, Chiara, Danielle, Eric, Gerry, Jason, Lisa and Roddy answered correctly.

Question 4: The very first Head of Household competition came down to Lisa and Lori. You chose Lisa to be HoH by an official vote of 7-3. True or false?
Answer: False. Everyone answered correctly.

Question 5: Marcellas’ favourite movie is “Show Girls”. True or false?
Answer: False. Everyone answered correctly.

Question 6: In the “Egg Toss” Food Competition, all of the houseguests combined caught more than 80 eggs. True or false?
Answer: True. Everyone answered correctly.

Question 7: Of the remaining houseguests, three of you have children. True or false?
Answer: False. Everyone answered correctly.

Tiebreaker Question: What was the total weight, in pounds, of all of the houseguests prior to eating any of the giant brownie house in last week’s food competition?
Answers: Amy 825, Lisa 800, Gerry 1,100, Chiara 1,159, Jason 1,254, Danielle 1,301, Roddy 1,580.
The correct answer was 1,605.

Roddy won HoH.

Roddy Mancuso won HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Roddy nominated Amy and Marcellas for eviction.

Amy Crews Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3

Veto Competition - “Pool Sharks”

The object of the game is to knock the person’s ball you do not want to win the Power of Veto in to the pool. Each houseguest will have one shot per round and must strike the person’s ball with the cue ball. Before each shot you must name the houseguest you are shooting for. You may not knock your own ball in. The player who has the final ball on the table will win the Power of Veto.

Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3

Order to be eliminated from the competition: Jason, Amy, Roddy, Lisa, Danielle, Josh, Gerry, Marcellas, Chiara.

Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3

Eric won the Power of Veto.

Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Pool Sharks Veto Competition Big Brother 3Eric Ouellette won the Power of Veto

Veto Ceremony

Eric decided not to use the Power of Veto.

Amy Crews Big Brother 3Eric Ouellette Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3

Eviction

Amy was evicted by a vote of 7-0.

Votes to evict Amy (7): Lisa, Danielle, Jason, Gerry, Chiara, Josh and Eric.
Votes to evict Marcellas (0): None.

Amy Crews evicted Big Brother 3Amy Crews evicted Big Brother 3Amy Crews and Julie Chen Big Brother 3

HoH Competition - “Face Off”

The houseguests have been given paddles with the face of Lori, Tonya and Amy, the evicted houseguests. They have also been given a paddle with the face of Roddy, the outgoing HoH, and one with an “X” on it. The houseguests must raise the paddle that has the face of the houseguest that is the correct answer to the question. If it’s none of the above, raise the paddle with the “X” on it. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Face Off HoH Competition Big Brother 3Face Off HoH Competition Big Brother 3

Question 1: Who said that if trapped on a desert island they would want a bikini and a manicure set?
Answer: Tonya. Everyone answered correctly.

Question 2: Who lists REO Speedwagon as one of their favourite artists?
Answer: Lori. Chiara, Danielle, Jason and Lisa answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 3: Who has a daughter named Cody?
Answer: None of the above. Everyone answered correctly.

Question 4: Who lists a gun as one of the items they would want on a deserted island?
Answer: Amy. Everyone answered correctly.

Question 5: Who lists “Scarface” as their favourite movie and Al Pacino as their favourite actor?
Answer: Lori. Everyone answered incorrectly.

Face Off HoH CompetitionFace Off HoH CompetitionFace Off HoH Competition

Question 6: Who said their least favourite animal is humans?
Answer: Roddy. Josh and Marcellas answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 7: Who said their dream job was to be a motivational speaker and their favourite book was “Who Moved My Cheese”?
Answer: Lori. Everyone answered incorrectly.

Question 8: Who listed their height as 5’4?
Answer: Tonya. Everyone answered correctly.

Question 9: Who lists Playboy as one of their favourite magazines?
Answer: Tonya. Everyone answered incorrectly.

Tiebreaker Question: What is the combined height in inches of the three evicted houseguests?
Answers: Gerry 188, Eric 268.
The correct answer was 194.

Gerry won HoH.

Face Off HoH CompetitionFace Off HoH CompetitionGerry Lancaster wins HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Gerry nominated Eric and Lisa for eviction.

Eric Ouellette Big Brother 3Gerry Lancaster Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3

Veto Competition - “Turnover”

Each houseguest will take a starting position on one of the veto symbols. They will take turns taking one step in any direction on the game board. Once you move, you will flip over the square that you were previously standing on. You may not step on a turned over square. Once you can no longer take a step, you are eliminated from the competition. The last houseguest standing will win the Power of Veto.

Turnover Veto Competition Big Brother 3Turnover Veto Competition Big Brother 3Turnover Veto Competition Big Brother 3

Order to be eliminated from the competition: Roddy, Jason, Lisa, Marcellas, Gerry, Josh, Danielle.

Turnover Veto Competition Big Brother 3Turnover Veto Competition Big Brother 3

Chiara won the Power of Veto.

Turnover Veto Competition Big Brother 3Turnover Veto Competition Big Brother 3Chiara Jude won the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Chiara decided not to use the Power of Veto.

Eric Ouellette Big Brother 3Chiara Jude Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3

Eviction

Eric was evicted by a vote of 4-3.

Votes to evict Eric (4): Danielle, Jason, Marcellas and Gerry*.
Votes to evict Lisa (3): Roddy, Josh and Chiara.
Gerry cast the tiebreaking vote.

Eric Ouellette evicted Big Brother 3Eric Ouellette evicted Big Brother 3Eric and Julie Chen Big Brother 3

HoH Competition - “Gutter Ball”

Each houseguest will be given a ball to roll down the lane. The goal is to try to get the ball as close as possible to the end of the lane without having it fall in. The houseguest who gets closest to the end of the lane will become the new HoH.

Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3

Roddy rolled first. He rolled a gutter ball, eliminating him from the competition.
Jason rolled second.
Marcellas rolled third. He rolled a gutter ball, eliminating him from the competition.
Josh rolled fourth. His ball was closest, eliminating Jason from the competition.
Chiara rolled fifth. Her ball was closest, eliminating Josh from the competition.
Danielle rolled sixth. She rolled a gutter ball, eliminating her from the competition.
Lisa rolled seventh. She rolled a gutter ball, eliminating her from the competition.

Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3

Chiara won HoH.

Gutter Ball HoH Competition Big Brother 3Chiara Jude won HoH Big Brother 3Chiara Jude won HoH Big Brother 3

Twist Announcement - Returning Houseguest

Big Brother informed the houseguests that Lori, Tonya, Amy and Eric have been sequestered and will be competing for an opportunity to get back in to the game. The houseguests were told that they will find out who it will be during the next live show.

Returning houseguest Big Brother 3Returning Houseguest Big Brother 3Returning Houseguest Big Brother 3

Nomination Ceremony

Chiara nominated Josh and Roddy for eviction.

Josh Feinberg Big Brother 3Chiara Jude Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

Veto Competition - “Clockwork”

The houseguests will see a series of five snapshots fade in and out on the plasma screen. They are specific events that happened in the house. You must list the events as they happened in chronological order. For each correct answer in sequence you will receive one point. The houseguest with the most points will win the Power of Veto.

Clockwork Veto Competition Big Brother 3Clockwork Veto Competition Big Brother 3Clockwork Veto Competition Big Brother 3

Round 1: Jason 5, Josh 5, Lisa 5, Marcellas 5, Roddy 5, Danielle 3, Gerry 3, Chiara 0.
Round 2: Lisa 5, Roddy 3, Jason 1, Marcellas 1, Josh 0.

Clockwork Veto Competition Big Brother 3Clockwork Veto Competition Big Brother 3Clockwork Veto Competition Big Brother 3

Lisa won the Power of Veto.

Clockwork Veto Competition Big Brother 3Lisa Donahue won the Power of Veto Big Brother 3Lisa Donahue won the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Lisa decided not to use the Power of Veto.

Josh Feinberg Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

Eviction

Josh was evicted by a vote of 5-0.

Votes to evict Josh (5): Danielle, Gerry, Jason, Lisa and Marcellas.
Votes to evict Roddy (0): None.

Josh Feinberg evicted Big Brother 3Josh Feinberg evicted Big Brother 3Josh Feinberg and Julie Chen Big Brother 3

Returning Houseguest Competition

Julie spoke to the four potential returning houseguests individually and asked them how much of the potential grand prize they would be willing to give up to get back in to the game.

Answers: Amy $250,000, Eric $250,000, Tonya $250,000, Lori $50,000.

Lori Olson Big Brother 3Tonya Paoni Big Brother 3Amy Crews returns Big Brother 3

Julie then met the four houseguests as a group and told them that the two people that were willing to give up the most would remain in the running to get back in to the game.

Due to the three way tie, Julie asked the tiebreaking question of how many of the remaining 42 days they would be willing to eat nothing but peanut butter and jelly.

Answers: Amy 42 days, Eric 42 days, Tonya 21 days.

Returning Houseguest Vote

Julie then informed Amy and Eric that the houseguests will vote one of them back in to the game.

Amy was voted back in to the game by a vote of 5-2.

Votes to bring back Amy (5): Danielle, Marcellas, Gerry, Lisa and Jason.
Votes to bring back Eric (2): Roddy and Chiara.

Amy Crews returns Big Brother 3Amy Crews returns Big Brother 3Amy Crews returns Big Brother 3

HoH Competition - “Houseguest Soup”

Julie instructed all of the houseguests to get in to the giant tub. She said that the houseguests must remain seated at all times and may not get up or sleep in the tub. The last houseguest out of the tub will become the new HoH.

Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3

Chiara was instructed to pour a number of items in to the bathtub, including 40 squid, 10 gallons of seaweed, 20 electric eels, 10 gallons of cod liver oil.

Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3

Order to drop out of the competition: Roddy (1 minute), Marcellas (1 hour), Gerry (1 hour), Danielle (1 hour 5 minutes), Lisa (1 hour 51 minutes), Jason (1 hour 58 minutes).

Amy won HoH.

Houseguest Soup HoH Competition Big Brother 3Jason Guy Big Brother 3Amy Crews wins HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Amy nominated Chiara and Roddy for eviction.

Chiara Jude Big Brother 3Amy Crews Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

Veto Competition - “Slippery Proposition”

Each houseguest will take a turn going down the slip and side, trying to get closest to the end without going over. You must slide head first on your stomach. The top of your head will determine the end mark.

Slippery Proposition Big Brother 3Slippery Proposition Big Brother 3Slippery Proposition Big Brother 3

Chiara slid first. She slid over the line and was eliminated from the competition.
Amy slid second.
Marcellas slid third. He was closest, eliminating Amy from the competition.
Roddy slid fourth. He slid over the line and was eliminated from the competition.
Lisa slid fifth. Marcellas was closer, eliminating Lisa from the competition.
Jason slid sixth. Jason was closest, eliminating Marcellas from the competition.
Danielle slid seventh. Danielle was closest, eliminating Jason from the competition.
Gerry slid eighth. Gerry was closest, eliminating Danielle from the competition.

Slippery Proposition Big Brother 3Slippery Proposition Big Brother 3Slippery Proposition Big Brother 3

Gerry won the Power of Veto.

Gerry Lancaster wins the Power of Veto Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster wins the Power of Veto Slippery Proposition Big Brother 3

Veto Ceremony

Gerry decided not to use the Power of Veto.

Chiara Jude Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster Slippery Proposition Big Brother 3Roddy Mancuso Slippery Proposition Big Brother 3

Eviction

Chiara was evicted by a vote of 4-1.

Votes to evict Chiara (4): Gerry, Jason, Lisa and Marcellas.
Votes to evict Roddy (1): Danielle.

Chiara Jude evicted Slippery Proposition Big Brother 3Chiara Jude evicted Slippery Proposition Big Brother 3Chiara Jude and Julie Chen Slippery Proposition Big Brother 3

HoH Competition - “Who Said It?”

The houseguests have a cube with pictures of each of the evicted houseguests on a side, plus a blank side that will be used when the answer is “none of the above”. Julie will ask a series of questions about things that the evicted houseguests may have said at moments when all of the houseguests were together. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Who Said It? HoH Competition Slippery Proposition Big Brother 3

Question 1: Who said of the reason he or she is in the house is cause “I’m really shy” and they are "hoping this will help me bust out of my shell"?
Answer: Josh. Danielle, Gerry, Lisa and Roddy answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 2: Who said to me during the live show “let me tell you something about veto. He wasn’t pulling his weight, he wasn’t doing his chores. Veto had to go”?
Answer: Eric. Everyone answered correctly.

Question 3: Who said during a nomination ceremony “two very important people are in those chairs. If I was to do wrong by one of them, I am truly sorry but it is a decision I had to make”?
Answer: Chiara. Marcellas answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Jason won HoH.

Jason Guy wins HoH Slippery Proposition Big Brother 3

Nomination Ceremony

Jason nominated Amy and Gerry for eviction.

Amy Crews Slippery Proposition Big Brother 3Jason Guy Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster Slippery Proposition Big Brother 3

Veto Competition - “Gnome Drop”

The houseguests were each given a gnome to decorate. Their gnomes were then strung up and had three lines attached to them. Each line corresponds to an answer of a multiple choice question about the houseguests. Only the correct answer line is attached to the gnome. If that line is cut, the gnome will come crashing to the ground. The person whose gnome is the last one hanging will win the Power of Veto.

Gnome Drop Slippery Proposition Big Brother 3Gnome Drop Slippery Proposition Big Brother 3

Gerry correctly answered that if Roddy were a car he would be a Range Rover.
Roddy was eliminated from the competition.

Amy correctly answered that the job that Lisa would like to do the least is clean cages at the zoo.
Lisa was eliminated from the competition.

Lisa correctly answered that Amy’s destiny is stardom.
Amy was eliminated from the competition.

Amy Crews Slippery Proposition Big Brother 3

Amy correctly answered that Gerry met his wife at a nude beach.
Gerry was eliminated from the competition.

Danielle correctly answered that Marcellas pampers himself by going to the dentist.
Marcellas was eliminated from the competition.

Marcellas correctly answered that if Danielle could be anyone for one day she would be Gandhi.

Jason won the Power of Veto.

Marcellas Reynolds gnome Slippery Proposition Big Brother 3Jason Guy wins the Power of Veto Slippery Proposition Big Brother 3

Veto Ceremony

Jason decided not to use the Power of Veto.

Amy Crews Slippery Proposition Big Brother 3Jason Guy Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster Slippery Proposition Big Brother 3

Eviction

Gerry was evicted by a vote of 4-0.

Votes to evict Gerry (4): Danielle, Lisa, Marcellas and Roddy.
Votes to evict Amy (0): None.

Gerry Lancaster evicted Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster evicted Slippery Proposition Big Brother 3Gerry Lancaster evicted Slippery Proposition Big Brother 3

HoH Competition - “Evicted Statements”

Julie will ask a series of true or false questions. The competition is based on information obtained from former houseguests on all of the remaining houseguests. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3

Question 1: When asked which of the remaining houseguests is the neatest, Chiara said Marcellas. True or false?
Answer: True. Everyone answered correctly.

Question 2: When asked which of the remaining houseguests is most likely to pose for Playboy or Playgirl, Josh said Lisa. True or false?
Answer: True. Everyone answered correctly.

Question 3: When asked which of the remaining houseguests she would set up with her best friend, Lori said Roddy. True or false?
Answer: False. Danielle and Lisa answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3

Question 4: When asked which of the remaining houseguests he would lend money to, Josh said Danielle. True or false?
Answer: True. Everyone answered incorrectly.

Question 5: When asked which of the remaining houseguests is the sloppiest, Eric said Lisa. True or false?
Answer: True. Amy and Roddy answered incorrectly.

Marcellas won HoH.

Evicted Statements HoH Competition Big Brother 3Marcellas Reynolds wins HoH Big Brother 3Marcellas Reynolds wins HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Marcellas nominated Amy and Roddy for eviction.

Amy Crews Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

Veto Competition “Big Brother’s Charm School”

The yard has been set up with various stations of an obstacle course. Each houseguest must walk the gauntlet with the veto balanced on their head. Every time that they drop the veto or touch it, they will be assessed a 15 second penalty. Whoever makes it to the finish in the least amount of time, after penalties, will win the Power of Veto. The top two finishers will receive a 30 minute massage.

Big Brother's Charm School Veto CompetitionBig Brother's Charm School Veto CompetitionBig Brother's Charm School Veto Competition

Results: Amy 1:15 (1:15 + 0 penalties), Jason 1:29 (0:59 + 2 penalties), Lisa 1:35 (1:20 + 1 penalty), Marcellas 1:44 (1:29 + 1 penalty), Roddy 2:31 (1:31 + 4 penalties), Danielle 2:37 (1:22 + 5 penalties).

Big Brother's Charm School Veto CompetitionBig Brother's Charm School Veto CompetitionAmy Crews wins the Power of Veto Big Brother 3

Amy won the Power of Veto.

Amy Crews wins the Power of Veto Big Brother 3Amy Crews wins the Power of Veto Big Brother 3Amy Crews wins the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Amy decided not to use the Power of Veto.

Amy Crews Big Brother 3Roddy Mancuso Big Brother 3

Eviction

Roddy was evicted by a vote of 3-0.

Votes to evict Roddy (3): Danielle, Jason and Lisa.
Votes to evict Amy (0): None.

Roddy Mancuso evicted Big Brother 3Roddy Mancuso evicted Big Brother 3Roddy Mancuso evicted Big Brother 3

HoH Competition - “Freeze Frame”

The houseguests will be shown a series of video clips from events that occurred in the house. When the clip freezes, Julie will ask a question about the outcome of the action in the clip. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Freeze Frame HoH Competition Big Brother 3

Question 1: Before Gerry opened the door to leave, he A) blew a kiss B) gave a thumbs up or C) saluted?
Answer: B. Amy and Lisa answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 2: While putting on his grass skirt for the luau luxury competition, the next thing Josh said was A) I know I look damn good in drag, B) tan is not my color or C) grass skirts make me itch?
Answer: A. Danielle answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Jason won HoH.

Freeze Frame HoH Competition Big Brother 3Jason Guy wins HoH Big Brother 3

Golden Power Of Veto Announcement

The houseguests were told that the final veto of the summer will be the Golden Power of Veto. Winning this will allow the holder to save someone else or themselves from the nomination block.

Golden Power of Veto Big Brother 3Golden Power of Veto Big Brother 3

Nomination Ceremony

Jason nominated Amy and Marcellas for eviction.

Amy Crews Big Brother 3Jason Guy Big Brother 3Marcellas Reynolds Big Brother 3

Veto Competition - “Laser Labyrinth”

The houseguests will compete one at a time. They must walk the length of the course, stepping only on the picture of the evicted houseguest in the order that they were evicted. You must also walk the course without breaking any of the laser beams. Stepping on the wrong panel will results in a one minute time penalty. Any beam you break will result in a 15 second time penalty. Touching the black will also result in a 15 second time penalty. The houseguest to finish in the shortest amount of time, including penalties, will win the Power of Veto.

Laser Labyrinth Big Brother 3Laser Labyrinth Big Brother 3Laser Labyrinth Big Brother 3

Results: Marcellas 1:07 (0:52 + 0:15), Amy 1:34 (1:04 + 0:30), Jason 1:58 (0:28 + 1:30), Lisa 4:06 (0:21 + 3:45), Danielle 4:34 (1:34 + 3:00).

Laser Labyrinth Big Brother 3Laser Labyrinth Big Brother 3Laser Labyrinth Big Brother 3

Marcellas won the Power of Veto.

Laser Labyrinth Big Brother 3Laser Labyrinth Big Brother 3Marcellas Reynolds wins the Power of Veto Big Brother 3

Veto Ceremony

Marcellas decided not to use the Power of Veto.

Marcellas doesn't use the veto Big Brother 3Marcellas doesn't use the veto Big Brother 3

Eviction

Marcellas was evicted by a vote of 2-1.

Votes to evict Marcellas (2): Danielle and Jason*.
Votes to evict Amy (1): Lisa.
Jason cast the tiebreaking vote to evict.

Marcellas Reynolds evicted Big Brother 3Marcellas Reynolds evicted Big Brother 3Marcellas Reynolds evicted Big Brother 3

HoH Competition - “And Then There Were Four”

Julie will ask a series of questions about the four remaining houseguests. Each question can be answered with a number from 0 to 4. Each correct answer is worth one point. The houseguest with the most points after six questions will become the new HoH.

And Then There Were Four HoH CompetitionAnd Then There Were Four HoH CompetitionAnd Then There Were Four HoH Competition

Question 1: How many of the four remaining houseguests have been Head of Household at least once?
Answer: 3. Everyone answered correctly.

Question 2: How many of the four remaining houseguests have held the Power of Veto?
Answer: 4. Danielle answered correctly.

Question 3: How many of the four remaining houseguests failed to stuff at least 15 food vouchers in his or her swimsuit during the “Whirlwind” Food Competition.
Answer: 3. Lisa answered correctly.

Question 4: How many of the four remaining houseguests had a gnome that survived the “Gnome Drop” competition intact?
Answer: 1. Amy and Danielle answered correctly.

Question 5: How many of the four remaining houseguests opened a veto box at the end of the first Veto Competition, which we called “An Offer You Can’t Refuse”?
Answer: 2. Everyone answered correctly.

Question 6: How many of the four remaining houseguests gained more than three pounds during the “Brownie House” Food Competition?
Answer: 2. Everyone answered incorrectly.

Results: Danielle 4, Amy 3, Lisa 3.

Danielle won HoH.

Danielle Reyes wins HoH Big Brother 3

Nomination Ceremony

Danielle nominated Amy and Lisa for eviction.

Amy Crews Big Brother 3Danielle Reyes Big Brother 3LIsa Donahue Big Brother 3

Eviction

Amy was evicted by a vote of 1-0. Jason cast the sole vote to evict.

Amy Crews evicted Big Brother 3Amy Crews evicted Big Brother 3Amy Crews and Julie Chen Big Brother 3

Final HoH Competition - Part 1 - “HoH Lifeboat”

The houseguests must get in to their lifeboat and insert their key in the nomination box. They must remain in the lifeboat and not let go of their key. The houseguest to hold on to their key for the longest will win Part 1 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

HoH Lifeboat competition Big Brother 3HoH Lifeboat competition Big Brother 3HoH Lifeboat competition Big Brother 3

Order to drop out of the competition: Jason (45 minutes), Danielle (4 hours 23 minutes).

HoH Lifeboat competition Big Brother 3HoH Lifeboat competition Big Brother 3HoH Lifeboat competition Big Brother 3

Lisa won Part 1 of the Final HoH Competition. Lisa advances to Part 3.

HoH Lifeboat competition Big Brother 3HoH Lifeboat competition Big Brother 3LIsa Donahue wins HoH Big Brother 3

Final HoH Competition - Part 2

The houseguests have six tasks that they must complete within seven minutes. The houseguest that completes the tasks with the fastest time, or completes the most tasks, will win Part 2 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

Task 1: Order the memory wall photos in order of eviction.
Task 2: Wash a towel, put it in the drier and turn it on.
Task 3: Make a peanut butter and jelly sandwich and eat it.
Task 4: Put the veto winners in chronological order.
Task 5: Collect the pictures from the pool and put the HoH winners in chronological order.

Tasks Completed: Jason 4, Danielle 3.

Jason won Part 2 of the Final HoH Competition. Jason advances to Part 3.

Final HoH Competition - Part 3

Julie will ask a series of questions about the three remaining houseguests. Each correct answer is worth one point. The houseguest with the most points after nine questions will become the Final HoH.

Jason Guy Big Brother 3Lisa Donahue Big Brother 3

Question 1: Lori said of the three of you, one of your is mysterious, one of you is funny and one of you is polite. Who did she say is funny?
Answer: Danielle. Jason and Lisa answered correctly.

Question 2: Amy said of the three of you, one of you is precious, one of you is fertile and one of you is sweet. Who did she say is sweet?
Answer: Lisa. Lisa answered correctly.

Question 3: Chiara said of the three of you, one of you is insecure, one of you is strong and one of you is perfect. Who did she say is insecure?
Answer: Lisa. Lisa answered correctly.

Question 4: Roddy said of the three of you, one of you is soulless, one of you is inexperienced and one of you is uncertain. Who did he say is soulless?
Answer: Danielle. Jason and Lisa answered correctly.

Question 5: Marcellas said of the three of you, one of you is instinctive, one of you is attractive and one of you is guarded. Who did he say is attractive?
Answer: Jason. Lisa answered correctly.

Question 6: Tonya said of the three of you, one of you is conniving, one of you is sexy and one of you is fake. Who did Tony say is sexy?
Answer: Jason. Jason and Lisa answered correctly.

Question 7: Gerry said of the three of you is lucky, one of you is energetic and one of you is earnest. Who did Gerry say is lucky?
Answer: Lisa. Lisa answered correctly.

Question 8: Josh said of the three of you, one of you is overconfident, one of you is spineless and one of you is childlike. Who did Josh say is spineless?
Answer: Jason. Nobody answered correctly.

Question 9: Eric said of the three of you, one of you is spontaneous, one of you is a pushover and one of you is beautiful. Who did Eric say is spontaneous?
Answer: Danielle. Jason and Lisa answered correctly.

Results: Lisa 8, Jason 5.

Lisa won HoH.

Lisa Donahue wins HoH Big Brother 3

Eviction

Jason was evicted by a vote of 1-0. Lisa cast the sole vote to evict.

Jason Guy evicted Big Brother 3Jason Guy evicted Big Brother 3Jason Guy evicted Big Brother 3

Jury Vote

Danielle Reyes Big Brother 3Lisa Donahue wins Big Brother 3

Lori voted for LISA
Tonya voted for LISA
Eric voted for LISA
Josh voted for LISA
Chiara voted for LISA
Gerry voted for LISA
Roddy voted for LISA
Marcellas voted for LISA
Amy voted for LISA
Jason voted for DANIELLE

Lisa Donahue wins Big Brother 3Lisa Donahue wins Big Brother 3Lisa Donahue wins Big Brother 3

Lisa won Big Brother 3 by a vote of 9-1.

Lisa won the $500,000 grand prize. Danielle won the $50,000 prize as runner up.

Lisa Donahue wins Big Brother 3Lisa Donahue wins Big Brother 3